Транспортний засіб категорії М3. Розробка карданної передачі та дослідження новітніх технологій в пневматичних підвісках - Токарєв, Владислав Максимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт роботи - транспортний засіб категорії М3. Мета роботи - розробка карданної передачі та дослідження новітних технологій в пневматичних підвісках. Для отримання данних для проектованого автомобіля перед початком тягового розрахунку автомобіля були проаналізовані автомобілі аналоги, в результаті чого складено загальний вид автомобіля з різною бігаю,на складальному кресленику зображені основні розміри транспортного засобу категорії М3. За рахунок освоєних методик по визначенню тягових характеристик двигуна складено графік динамічної характеристики, силового балансу, ЗШХД, отужностного балансу, графік прискорень, графік зворотніх прискорень , а також часу та шляху розгону розрахункової машини. Зроблено розрахунки визначення навантажувальних режимів трансмісії та ходової частини на міцність та довговічність Було розроблено технологічний процес по виготовленню деталі карданної передачі голчатого підшипнику за допомогою сучасного обладнання, а також розроблено економічну частину основною задачею якої було визначення вартості розробки карданної передачі. Приведені існуючі загальні положення безпеки життєдіяльності людини на виробництві, та розрахунок віброізоляції двигуна, а також визначення критичного бічного куту наклону транспортного засобу. Проведений аналіз новітніх технологій в пневматичних підвісках показав, що сучасна пневматична підвіска є важливою складовою системи комфорту та безпеки в сучасних вантажних автомобілях і автобусах. Вона дозволяє забезпечувати стабільну роботу транспорту, покращуючи керованість та знижуючи знос компонентів. Сучасні дослідження та розробки в цій області спрямовані на вдосконалення конструкцій та матеріалів, а також на інтеграцію новітніх технологій для підвищення ефективності та надійності пневмопідвіски.
Keywords: транспортний засібкатегорії М3; аналіз тягово-швидкісних характеристик; кардвнна передача; пневматична підвіска