Дослідження факторів, що впливають на якість роботи електромеханічного та електропневматичного приводів зчеплення - Грищенко, Валерія Русланівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт роботи – електромеханічний та електропневматичний приводи зчеплення транспортних засобів. Мета роботи – дослідження факторів, що впливають на якість роботи електромеханічного та електропневматичного приводів зчеплення. У процесі виконання кваліфікаційної роботи магістра було встановлено, що на сьогоднішньому етапі розвитку автомобілебудування більшість виробників транспортних засобів йдуть шляхом автоматизації процесу керування механічними трансмісіями або переходять на повністю автоматичні. З огляду на це, відбувається стрімкий перехід до приводів зчеплення, що забезпечують можливість автоматизації процесу керування зчепленням. Аналіз приводів зчеплення, які здатні забезпечити автоматизацію процесу керування, показав, що найбільш перспективними для використання на легкових автомобілях є електромеханічні приводи, для вантажних та автобусів – електропневматичні. В результаті аналізу конструкцій електропневматичних та електромеханічних приводів зчеплення виокремлено елементи конструкції, які найбільше впливають на якість роботи приводу. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані при проєктуванні та вдосконаленні приводів зчеплення транспортних засобів.
Keywords: трансмісія; зчеплення; привод; електродвигун; електропневматичний клапан; датчик положення