КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ РОБІТ ОРГАНІЗАЦІЙ ДОРОЖНЬОГО ГОСПОДАРСТВА - Догадайло, Я. В.; Догадайло, Я. В.; Dogadaylo, Ya. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
У даній статті здійснено класифікацію методів калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) за трьома ознаками, що доповнюють одна одну та забезпечують виконання певної передумови здійснення процесу управління витратами. Також наведено основні результати, одержані автором шляхом виконання визначеної мети дослідження. Основна мета полягала в обґрунтуванні методу калькулювання собівартості робіт з експлуатаційного утримання, ремонту, будівництва та реконстру-кції автомобільних доріг, який необхідно використовувати сучасним організаціям дорож-нього господарства згідно з вимогами управління витратами в умовах ринку та одержан-ня релевантної інформації для прийняття управлінських рішень. Вимоги полягають у забезпеченні можливості виконання запропонованим методом кожної функції контролінгу з урахуванням специфіки дорожнього господарства. У роботі одержав подальший роз-виток процес калькулювання собівартості дорожніх робіт шляхом застосування методу «Позамовний усічений стандарт-кост». Для надання можливості практичного застосування запропонованого методу було визначено послідовність дій з калькулювання собівар-тості дорожніх робіт та формування фінансового результату організації. Для обґрунту-вання методу було використано такі методи дослідження, як абстрагування, логіко-теоретичне узагальнення, порівняння, моделювання, формалізація, дедукція та індукція. Запропоновані результати досліджень можуть бути використані керівниками організа-цій дорожнього господарства або їх заступниками з економічних питань, які зацікавлені у підвищенні ефективності роботи організацій.
КАЛЬКУЛИРОВАНИЕ СЕБЕСТОИМОСТИ РАБОТ ОРГАНИЗАЦИЙ ДОРОЖНОГО ХОЗЯЙСТВА
CALCULATING COST PRICE OF ROAD SECTOR ORGANIZATIONS WORKS
Keywords: витрати; собівартість; калькулювання; метод калькулювання; контролінг; функції контролінгу; дорожнє господарство; затраты; себестоимость; калькулирование; метод калькулирования; контроллинг; функции контроллинга; дорожное хозяйство; costs; cost price; calculation; calculation method; controlling; functions of controlling; road sector; 625.76:658.15