Надширокосмугова ТЕМ-рупорна антена для систем виявлення об'єктiв за поверхнею непрозорого середовища - Сахацький, Вiталiй Дмитрович; Водолажська, Ольга Юрiївна (My University, 2015)
Надширокосмугова ТЕМ-рупорна антена для систем виявлення об'єктів за поверхнею непрозорого середовища, яка містить ТЕМ-рупор з трапецеїдальних металевих пластин з подвійним зламом твірної, яка відрізняється тим, що між металевими пластинами в області останнього зламу твірної встановлена решітка з рівнобедрених трикутних діелектричних пластин товщиною d і періодом розташування Т так, щоб площина пластин була паралельна Е-площині і бічним сторонам ТЕМ-рупора, основа трикутних пластин лежить у площині апертури рупора і поперечні розміри основи решітки дорівнюють розмірам апертури антени, кут при вершинах діелектричних пластин дорівнює куту між трапецеїдальними площинами рупора, основи яких утворюють його апертуру, при цьому період решітки Т в апертурі рупора визначається з рівняння Т=dεr cp(εr-1)/εr(εr cp-1), де εr - відносна діелектрична проникність трикутних пластин, εr cp - відносна діелектрична проникність непрозорого середовища, в місці його контакту з антеною.
Keywords: металознавство