Дослідження структури і характеристик мехатронних паливних систем дизельних ДВЗ - Коровін, Дмитро Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності навчального процесу в умовах дистанційного навчання з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів». Об’єкт дослідження – процеси електронного керування подачею палива в дизельних двигунах автомобіля. Предмет дослідження – мехатронні паливні системи дизельних ДВЗ. Метод дослідження – використання технологій мультимедіа. Наведено загальні відомості про особливості будови і функціонування систем подачі палива в дизелях. Розглянуто особливості конструкції і робочих процесів, а також методи оптимізації характеристик дизелів. Розглянуто устрій і характеристики апаратів високого тиску мехатронних паливних систем дизельних ДВЗ. Наведено схеми устрою та прокоментовано функціонування паливних форсунок електромагнітного, гідроелектричного та п’єзо гідравлічного принципу будови і паливних насосів високого тиску різного типу. Означено особливості конструкції і функціонування гідроелектричних та п’єзогідравлічних насос-форсунок з механічним та гідравлічним приводом Складено матеріали для віртуалізації занять за темою «Побудування мехатронних систем дизельних ДВЗ». Результати дослідження надані в обсязі відео-контенту з коментарями сценаріїв тематичних роликів. Результати роботи передбачено використовувати в навчальному процесі у якості мультимедійних додатків з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів».
Keywords: системи подачі палива; Common Rail; форсунка; насос-форсунка; паливний насос високого тиску; пілотна доза впорскування палива; система EDC