Оцінка характеристики гальмівного управління транспортного засобу з гідродинамічним приводом - Тарасов, Роман Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Метою роботи є аналіз існуючих конструкцій ГДГП, запропонування конструкції і оцінка характеристик ГДГП ТЗ. Об'єктом дослідження є процес роботи гідродинамічного гальмівного приводу транспортного засобу. Предметом дослідження є показники гідродинамічного гальмівного приводу транспортного засобу. Методи дослідження – теоретично-аналітичні. Виконано аналіз вимог, пропонованих до гальмівних систем транспортних засобів і розглянуті конструктивні схеми гідродинамічних приводів транспортних засобів різної маси. Розглянуто загальну динаміку гальмування транспортних засобів. Досліджено вплив піддатливості робочої рідини на коефіцієнт корисної дії контуру гідродинамічного приводу, зроблена оцінка впливу діаметрів сполучних трубопроводів на динаміку перехідних процесів у гальмівному приводі. Розроблено і реалізована на ПЕОМ динамічна модель гідродинамічного гальмівного привода. Виявлено, що найбільший вплив на величину перехідних процесів ГДГП робить в'язкість робочої рідини і зміст нерозчиненого повітря. Запропоновано перспективну базову схему гідродинамічного гальмівного привода в основу якої були покладені вивчені і фактори, що впливають на роботу приводу.
Keywords: транспорний засоб; гідродинамічний гальмівний привод; динаміка гальмування; уповільнення; гідроакумулятор; кран керування; гальмовий механізм; гальмовий контур