Контроль якості роторів центробіжних компресорів К-250 на різних етапах виробництва - Воротинцев, Максим Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт досліджування – аналізування методів контролювання деталей ротора центробіжних компресорів К-250 та оптимізування режиму термічного обробляння деталі, виготовленої з конструкційної сталі мартенситного класу марки 34ХН1МА. Мета роботи – розробляння методів контролювання деталей центробіжних компресорів К-250 на різних етапах виробництва та вибирання режиму термічного обробляння ротора, виготовленого з конструкційної сталі мартенситного класу марки 34ХН1МА. Методи досліджування – комплекс механічних досліджувань зразків-свідків конструкційної сталі мартенситного класу марки 34ХН1МА у вихідному стані та після гартування та відпускання. На основі аналізування механічних та структурних досліджувань зроблені висновки відносно якості металопродукції у стані постачання та готової деталі після термічного обробляння. На основі отриманих даних виявлено, що неметалеві вкраплення знахо-дяться в границях, які дозволені ГОСТом; механічні властивості сталі можна значно покращати термічним оброблянням, який проводився за режимом, який пропонується. Результати досліджувань можуть бути використані на виробництві й у науково-дослідних роботах.
Keywords: зразки-свідки сталі марки 34ХН1МА; вал ротора; робочі колеса; гартування; відпускання; механічні властивості; структура; контролювання якості