Дослідження скребкового конвеєра СПК-30 з метою покращення експлуатаційних характеристик - Романов, Богдан Романович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом дослідження є шахтний скребковий конвеєр СПК-30. Мета роботи – підвищення надійності, довговічності та експлуатаційної ефективності скребкового конвеєра шляхом удосконалення його конструкції, підвищення ресурсу та зменшення енерговитрат під час транспортування вантажів. Метод дослідження – теоретичний, аналітичний та експериментальний, з використанням розрахункових методів механіки, теорії машин і механізмів, а також експериментального моделювання у виробничих умовах. У роботі проаналізовано існуючі типи та конструкції скребкових конвеєрів, визначено їхні переваги та недоліки. Проведено порівняльну характеристику транспортуючих систем безперервної дії за показниками продуктивності, потужності приводу, ресурсу та коефіцієнта опору руху. Виконано динамічний та кінематичний розрахунок конвеєра СПК-30. Встановлено, що вигини траси у вертикальній і горизонтальній площинах не створюють додаткових навантажень і не знижують енергоефективність. У роботі в повному обсязі виконані всі необхідні розділи, детально розраховані всі механізми. Розрахунки в економічній частині підтверджують переваги запропонованої конструкції перед існуючими конструкціями.
Keywords: скребковий конвеєр; тяговий ланцюг; жолоб; гідродомкрат; економічний ефект; довговічність