Розробка технології виробництва асфальтобетонних сумішей з використанням спінених бітумів на асфальтобетонному заводі - Солодовнікова, Євгенія (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Зроблений аналіз літературних джерел та експериментальних даних досліджень, стосовно взаємодії бітуму води та мінеральної поверхні, а також вплив води та технології на якість спінення бітуму. Доведено доцільність використання спінених бітумів, при використанні яких зменшуються енерговитрати та викиди забруднюючих речовин. У роботі виконані технологічні розрахунки режимів роботи заводу, запропоновано удосконалення окремих ліній, визначена потреба в матеріалах, склад та властивості асфальтобетонів на спінених бітумах, встановлені об’єми складів для матеріалів та витрати ресурсів при приготуванні сумішей. Вирішені питання з контролю якості робіт на заводі, охорони праці, виконані техніко-економічні розрахунки, які доводять доцільність застосування спінених бітумів при виробництві асфальтобетонних сумішей.
Keywords: кам’яні матеріали; мінеральний порошок; бітум; вода; спінення; форсунка; технологія; фізико-механічні властивості; ефективність