Дослідження впливу сумішевого бензину на витрату палива легкового автомобіля - Думанецький, Дмитро Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт дослідження – нормування спирту в бензині. Мета дослідження – визначення впливу сумішевих бензинів на якість показнтків автомобільних бензинів за рахунок вдосконалення методу нормування спирту в бензинове паливо, що дозволить підвищити ефективність використання сумішевих бензинів. Методи дослідження. Експериментальні методи дослідження включали натурні випробування вмтрати палива легкового автомобіля на стенді с біговими барабанами. У роботі було проведено аналіз математичних моделей розрахунку витрати палива та розглянуто питання нормування витрат палива. Проведені експериментальні дослідження впливу спиртових бензинів на експлуатаційні якості автомобілів. Для проведення досліджень по витраті палива була розроблена методика проведення випробувань на стенді з біговими барабанами і методика проведення дорожніх випробувань. Також в роботі висвітлені питання охорони праці і техніки безпеки при проведенні випробування. В результаті проведених досліджень, ми отримали, що при використанні сумішевих бензинів витрата палива збільшується. В даному випадку, на прикладі автомобіля ВАЗ-2110, витрата палива збільшилась на 11,15 %.
Keywords: ЕКСПЕРИМЕНТ; СУМІШЕВІ БЕНЗИНИ; ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ФАКТОРИ; АЛЬТЕРНАТИВНІ ВИДИ ПАЛИВА; КЛАСИФІКАЦІЯ; АВТОМОБІЛЬ