Проектування стрілового крану з дизель-гідравлічним приводом вантажопідйомністю 25 т. на базі шасі МАЗ-500 - Білоконь, Ярослав Олександрович (My University, 2025)
Об’єкт дослідження — стріловий самохідний кран з дизель-гідравлічним приводом вантажопідйомністю 25 т на базі автомобільного шасі МАЗ-500. Мета роботи — проєктування конструкції крана, що забезпечує необхідну вантажопідйомність, маневреність і безпеку при виконанні монтажних і навантажувально-розвантажувальних робіт у складних умовах експлуатації. Методи дослідження — аналітичні розрахунки, моделювання, графоаналітичні методи, комп’ютерне проектування. У роботі виконано аналіз існуючих конструкцій стрілових кранів, розраховано основні технічні характеристики і елементи конструкції: гідропривід, вантажну лебідку, стрілу, а також виконано розрахунок стійкості крана. Запропоновано конструкцію телескопічної чотирьохсекційної стріли, що дозволяє працювати з вантажем у діапазоні довжин від 10,6 до 34,5 м. Проведено техніко-економічне обґрунтування доцільності проєкту та розроблено заходи з охорони праці. Встановлено, що модернізація стріли та застосування дизель-гідравлічного приводу дозволяють підвищити швидкість і точність роботи механізмів, а також забезпечити високу надійність і зручність експлуатації. Запропонована конструкція крана відповідає вимогам безпеки і може бути ефективно використана при виконанні монтажних робіт, транспортуванні та аварійно-відновлювальних операцій. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження — впровадження автоматизованих систем управління гідроприводами та адаптація крана до роботи в екстремальних кліматичних умовах.
Keywords: кран; дизель-гідравлічний привід; стріла; лебідка; гідропривід; стійкість; маз-500