Будівництво магістрального комунікаційного тунелю щитовим способом у місті Київ - Розовенко, Олена Миколаївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Розглянуто питання технічного стану інженерних мереж в Україні та розробка технології будівництва дублюючого головного колекторного водовідвідного тунелю у місті Києві із застосуванням прогресивної технології щитової проходки тунелепрохідницьким комплексом з пресуючим кільцем. Водовідвідні тунелі, які давно запроектовані та багато років функціонують, непридатні для ремонту закритим способом та оглядів через велику відстань між шахтами. Єдиним виходом з цієї ситуації є підвищення ремонтопридатності тунелів, яку необхідно досягати за рахунок їх кільцювання та дублювання. Застосування сучасних технологій та конструкцій для прокладання таких тунелів є першочерговою задачею у підземному будівництві.
Keywords: тунель; колектор; кільцева оправа; інженерні мережі; монолітно-пресована оправа; тунелепрохідницький щит