Теоретичний огляд моделей і форм фінансування мостобудування - Левченко, Ярослава Сергіївна; Юрченко, Оксана Вікторівна; Левченко, Ярослава Сергеевна; Юрченко, Оксана Викторовна; Levchenko, Yaroslava; Yurchenko, Oksana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Занедбаний стан інфраструктури мостів, підвищення їх аварійності, недостатність державних коштів на їх будівництво та реконструкцію тільки спонукають державу та науку. Проблема реконструкції та будівництва мостів актуальна не тільки для України, а й для ряду держав світу. ому проблема фінансового забезпечення мостобудування є актуальним вектором дослідження. Метою дослідження є вивчення моделей і форм фінансування мостобудування для визначення найбільш прийнятних в реаліях України. Для досягнення поставленої було вирішено наступні задачі: визначено позитивні та негативні сторони сучасних моделей фінансування з позиції передового світового досвіду; узагальнено отримані результати та зроблено висновки. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в роботі були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: порівняльний аналіз наукової літератури та інформаційних джерел на основі методів порівняння, систематизації та узагальнення; узагальнення результатів аналізу і логічна генерація висновків. Результати. Результати теоретичних досліджень зафіксували відсутність чіткої методики фінансування в цілому і мостобудування зокрема. Зафіксовано, що наразі для визначення розміру фінансування враховуються сильні і слабкі сторони потенційного об'єкта для фінансування, визначаються суспільні блага та позитивні зовнішні ефекти. Доведено, що такий підхід є неприйнятним, що породжує нагальну потребу в розробці методики точного визначення частки фінансування з позиції першочергової підтримки слабких регіонів. Наукова новизна. На основі аналізу форм та методів фінансування мостобудування та позитивного передового світового досвіду запропоновано розробку методики точного визначення частки фінансування з позиції першочергової підтримки слабких регіонів при реалізації проектів мостобудування. Практична значущість. Визначено нішу для перспективних досліджень − розробка методики точного визначення частки фінансування з позиції першочергової підтримки слабких регіонів при реалізації проектів мостобудування.
Теоретический обзор моделей и форм финансирования мостостроения
Theoretical overview of models and forms of bridge building financing
Keywords: державне фінансування; капітальний ремонт; мостобудування; мостобудівна галузь; підтримка слабких регіонів; государственное финансирование; капитальный ремонт; мостостроение; мостостроительная отрасль; поддержка слабых регионов; state funding; capital repairs; bridge building; bridge building industry; support for weak regions; 336.1:6; 69.003; 10.30977/PPB.2226-8820.2020.25.0.85