Система регулювання подачi додаткового повiтря в дизель - Борисенко, Анатолiй Миколайович; Борисенко, Євген Анатолiйович; Богаєвський, Олександр Борисович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Система регулювання подачі додаткового повітря в дизель містить блок управління, фотоелектричний димомір і датчик частоти обертання підключені до входів блока управління, джерело стиснутого повітря зі встановленим в ньому датчиком тиску, електропневмоклапан з електродинамічним приводом, встановлений в магістралі подачі повітря від джерела до впускного трубопроводу дизеля, неінвертуючий та інвертуючий підсилювачі, реле з нормально розімкнутим контактом. Вихід датчика тиску через інвертуючий підсилювач з'єднано з шиною живлення неінвертуючого підсилювача, другий неінвертуючий підсилювач і елемент пам'яті. Вихід другого неінвертуючого підсилювача через контакт реле з'єднано зі входом елемента пам'яті, вихід якого через другий неінвертуючий підсилювач підключено до обмотки електропневмоклапана з електродинамічним приводом. Вихід фотоелектричного димоміра з'єднано зі входом першого неінвертуючого підсилювача. Для підвищення екологічних показників дизеля введено додатковий неінвертуючий підсилювач з коефіцієнтом підсилення, більшим за одиницю і резистор. Вхід підсилювача підключено до виходу блока управління, а вихід - через резистор з'єднано з обмоткою реле.
Keywords: дизельні двигуни автомобiльнi