Удосконалення підходу до прогнозування зміни гальмових властивостей автомобілів - Березін, Руслан Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Метою роботи є удосконалення підходу до прогнозування стабільності вихідних характеристик гальмового управління легкових автомобілів. Об’єктом дослідження є процес гальмування легкового автомобіля. Предметом дослідження є стабільність показників процесу гальмування легкового автомобіля. Виконано аналіз вимог, пропонованих до гальмового керування автомобілів і здійснена оцінка стабільності параметрів процесу гальмування автомобілів. Досліджено фактори, що впливають на процес гальмування автомобілів, вплив типу гальмових механізмів на розподіл гальмових сил між осями і колесами, вибір розподілу гальмових сил між осями за критерієм термонавантаженості. Запропоновано системний підхід до формування гальмових властивостей автомобілів. Результати роботи можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні гальмового керування легкових автомобілів різних класів.
Keywords: автомобіль; гальмівне управління; стабільність процесу гальмування; ефективність гальмування; гальмові механізми; гальмовий шлях