Оцінка конструктивних і експлуатаційних властивостей схем повного приводу автомобілів - Фостик, Олексій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – системи повного приводу. Мета дослідження – дослідження оцінки конструктивних і експлуатаційних властивостей систем повного приводу. Актуальність теми. обумовлена зростаючою кількістю транспортних засобів з повним приводом. Які в свою чергу конструктивно відрізняються одна від одної. Потрібно обов’язково розуміти в яких умовах будуть експлуатуватись транспортні засоби з різними типами повного приводу. Також можна побачити повноприводну трансмісію і на легкових автомобілях. Що дає змогу більш прогнозовано керувати автомобілем на небезпечних ділянках доріг а також рівномірно розподіляти крутний момент для кращих тягово-швидкісних властивостей транспортного засобу. Розглянуто види систем повного приводу які дають змогу обрати оптимальні варіанти для різних видів експлуатації та найефективнішої можливості передачі крутного моменту до ведучих коліс. Проаналізовано недоліки та переваги систем повного приводу для позашляхових транспортних засобів і деяких видів повного приводу характерних для легкових автомобілів.
Keywords: повний привід; роздавальна коробка; розподіл крутного моменту; тягово-швидкісні властивості; динаміка руху; диференціал; муфта блокування