Конвертація дизеля у гібридну силову установку - Коваленко, Владислав Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт дослідження – робочі процеси в циліндрі поршневого пневмодвигуна автомобільного призначення. Мета дипломної роботи – дослідження параметрів гібридної установки автомобіля, отриманої шляхом конвертації з дизеля. Методи дослідження – фундаментальні положення теорії термодинаміки і теплопередачі. Під час виконання роботи були використані методи математичного моделювання робочих процесів та методи визначення показників роботи пневмодвигуна із застосуванням сучасного програмного забезпечення. В роботі приведено розробки з конвертації в гібридну силову установку автомобільного дизеля 4Ч 9,4/10,0, яка працює як двигун внутрішнього згоряння (ДВЗ) і пневмодвигун. Проведено аналіз конструкцій гібридних установок з пневмодвигуном. Проведено розрахунок робочого процесу пневмодвигуна. Обраний оптимальний режим його роботи. Частина проекту присвячена розрахунку економічної доцільності виконання конвертації.
Keywords: двигун; індикаторна потужність; крутний момент; гібридна силова установка; зовнішня швидкісна характеристика