Автомобільний дизель потужністю 85 кВт на базі двигуна 4ЧН 8,8/8,2 - Бєломєстний, Владислав Петрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – автомобільний двигун на базі дизеля 4ДТНА1, який має підвищений на 25% рівень форсування. Мета роботи – визначення показників робочого процесу, сил та крутних моментів в КШМ та розрахунок на міцність основних деталей двигуна. Метод дослідження – розрахунковий метод визначення параметрів двигуна, динамічних характеристик та характеристик оцінки міцності. В дипломному проекті виконано розрахунок робочого процесу, одержані індикаторні та ефективні показники на номінальному режимі роботи двигуна. Виконаний динамічний розрахунок КШМ, побудовані годографи навантажень на корінні шийки та підшипники. Виконаний розрахунок на міцність основних деталей двигуна, розрахована економічна доцільність виготовлення такого двигуна. Розглянуте питання безпеки життєдіяльності при випробуванні двигуна. Проведено дослідження газодинамічних характеристик впускного тракту та виконано удосконалення його конструкції.
Keywords: дизельний двигун; робочий процес; динамічний розрахунок; розрахунок на міцність; впускний тракт двигуна