Исследование скорости свободного движения автомобиля на горизонтальных кривых - Чжен, Івей (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об'єкт дослідження - процес переміщення автомобіля уздовж криволінійної траєкторії у частинах вулично-дорожньої мережі міста. мета роботи - дослідити вплив радіусу горизонтальної кривої на швидкість вільного руху автомобіля при повороті. Метод дослідження: натурний експеримент, математичне моделювання, статистичний аналіз. Інформація про розподіл швидкостей руху транспортних засобів на ділянках горизонтальних кривих має велике значення для моделювання потоків трафіку, у тому числі з використанням спеціальних комп'ютерних програм. В мікромоделювання руху потоку закладена математична модель, яка з достатнім степенем точності має описувати поведінку водія в різних дорожніхї умовах. В роботі було проаналізовано різні моделі руху транспортного засобу на криволінійних ділянках доріг, а також відомі математичні моделі, що описують вплив радіусу заокруглення дороги на швидкість автомобіля. Відповідно до результатів дослідження запропоновано залежність, що описує вплив радіусу горизонтальної кривої на очікувану швидкість руху автомобіля.
Keywords: швидкість вільного руху; дослідження швидкості; дорожні умови; горизонтальні криві дороги