Роль інтелектуального капіталу в посиленні конкурентних переваг підприємства - Кучумова, І. Ю.; Юмаєва, Г. О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
У статті розглянуто поняття інтелектуального капіталу та його ефективного використання як нематеріального ресурсу підприємства. Метою статті є вивчення інтелектуального капіталу як основної конкурентної переваги підприємства в ринкових умовах господарювання й обґрунтування його структурних елементів; визначення ролі інтелектуального капіталу та особливостей його використання на сучасних підприємствах. Досліджено диференціацію в підходах до визначення сутності інтелектуального капіталу, а також його структурних елементів. На основі попередніх досліджень визначено, що інтелектуальний капітал має три основні складові: людський, структурний та споживчий капітал. Подано визначення таких основних складових інтелектуального капіталу: інтелектуальна власність, інтелектуальні активи, інтелектуальні ресурси, нематеріальні активи. Саме ці складові є основою інтелектуального капіталу як одного з головних показників результатів діяльності підприємства в сучасних умовах господарювання. Визначено основні особливості інтелектуального капіталу як показника, що створює конкурентну перевагу на підприємстві. Розглянуто чотири основні групи методів вимірювання інтелектуального капіталу. Таке групування методів вимірювання інтелектуального капіталу дозволяє здійснювати оцінку рівня наявних нематеріальних активів на підприємстві, а також рівня ефективності їх використання. Досліджено сучасні негативні тенденції розвитку та впровадження інтелектуального капіталу, що сформувалися на підприємствах України. Зазначено, що за сучасних економічних умов трансформаційної кризи в Україні підприємства не мають можливості використовувати наявний інтелектуальний потенціал повною мірою. Виявлено, що ефективність використання інтелектуального капіталу в Україні є недостатньою порівняно з результатами розв’язання цієї проблеми іншими країнами світу.
Keywords: інтелектуальний капітал; інтелектуальні ресурси; інтелектуальні активи; інтелектуальна власність; нематеріальні активи; 330.14:658.1