Нанотвердість – сучасний метод діагностування якості поверхневого шару виробів - Мощенок, В. І.; Лалазарова, Н. О.; Кухарєва, І. Є.; Понікаровська, С. В.; Мощенок, В. И.; Лалазарова, Н. А.; Кухарева, И. Е.; Поникаровская, С. В.; Moschenok, V. I.; Lalazarova, N. O.; Kukharevа, І. Е.; Ponikarovska, S. V. (Харьковский национальный автомобильно-дорожный университет, 2018)
Проведені дослідження поверхневої та об’ємної нанотвердості матеріалів безперервним індентуванням показали, що ці методики можуть використовуватися як для пружних, так і пластичних матеріалів, відрізняються значною простотою, оскільки для розрахунку використовують глибину втискування індентора, яка вимірюється приладом. При визначенні нанотвердості спостерігається розмірний ефект  зі збільшенням навантаження (глибини втискування індентора) величина нанотвердості спочатку зменшується, а потім  стабілізується.
Нанотвёрдость – современный метод диагностики качества поверхностного слоя изделий
Nanohardness as a modern method of diagnostics of products surface layer quality
Keywords: поверхнева та об’ємна нанотвердість; глибина втискування індентора; розмірний ефект; поверхностная и объёмная твердость; глубина внедрения индентора; размерный эффект; surface and volumetric nanohardness; depth of indenter indentation; dimensional effect; 620.17