Теоретичне обґрунтування доцільності використання сервіс-орієнтованої архітектури в діяльності підприємства - Кулинич, О. О.; Kulynych, Olena (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Дана стаття має на меті надати оглядову інформацію, щодо поняття, розробку та впровадження сервіс-орієнтованої архітектури (SOA) і, як наслідок, сервіс-орієнтованих додатків. У роботі використано теоретичну методологію, що досліджує ключову позицію сервіс-орієнтованої архітектури в сегменті бізнес-для-бізнесу та фокусування на вплив даної технології на ефективність підприємств та економічних явищ. Як результат, можемо зазначити, що було проаналізовано теоретичне обґрунтування сервіс-орієнтованих додатків та архітектури, розглянуто складові SOA, а також її переваги та недоліки щодо залучення та використання у бізнес-секторі. Авторами було надано обґрунтування відмінностей сервіс-орієнтованої архітектури від веб-сервісів. Також надано узагальнене поняття сервісорієнтованим бізнес додаткам (SOAB). Розглянуто зв’язок між SOA та SOAB. Розглянуто сутність сервісорієнтованої архітектури з таких точок зору, як бізнес та технології. Надано обґрунтування впливу сервіс-орієнтованої архітектури на створення нового змісту ІТ-аутсорсингу. У статті введено розширений опис сервіс-орієнтованої архітектури, яка забезпечує окремі яруси для створення та координації і управління послугами. Оглядовий матеріал може бути використаний як узагальнена база для подальшого дослідження у сфері формування стратегій ІТ-підприємств, що використовують інструменти та похідні від сервіс-орієнтованої архітектури. Як висновок, зазначено, що дана стаття вперше робить узагальнений огляд сервіс-орієнтованої архітектури, вбачає доцільність подальшого дослідження використання сервісорієнтованих додатків на різних рівнях управління (від держави до малих підприємств) та їх вплив на підвищення економічної ефективності, зростання та конкурентоспроможності компаній.
Theoretical substantiation of the feasibility of using service-oriented architecture in the enterprise
Keywords: сервіс-орієнтована архітектура; сервіс-орієнтованийі додаток; сервіс-орієнтований бізнес додаток; інтерфейс; веб-додаток; веб-служба; аутсорсинг; service-oriented architecture; service-oriented applications; service-oriented business applications; interfaces; web applications; web services; outsourcing; 004:338.3