Особливості зародження пор у металі зварних з’єднань із теплостійких сталей, що працюють в умовах повзучості - Дмитрик, Віталій Володимирович; Сиренко, Тетяна Олександрівна; Dmitrik, Vitaly; Syrenko, Tatyana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Вивчаючи механізм зародження пор, було встановлено, що чим більша різниця між енергією вільної поверхні карбідного виділення та енергією межі, що розділяє виділення та зерно, тим вища термодинамічна ймовірність зародження пори, а також обсяг критичного зародка пори залежить від кута змочування виділенням межі зерна. Крім того, в умовах повзучості, за період напрацювання до 300 000 год, пори зароджуються з нерівномірною швидкістю, та їхня щільність на ділянках зварних з’єднань істотно відрізнятиметься від їхньої вихідної кількості.
Peculiarities of nucleation of pores in welded metal connections from heat-resistant steels working in creep conditions
Keywords: зварне з’єднання; структура; трубопровід; тріщини; пори; хромомолібденованадієві сталі; welded joint; structure; pipeline; cracks; pores; chromium-copper-vanadium; 669.791; 10.30977/BUL.2219-5548.2022.97.0.38