Підвищення ефективності експлуатації трубоукладача на гусеничному ходу - Качур, Олексій Павлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єкт дослідження – процес зупинки козлового крана з грейферним захоплювачем. Об’єктом дослідження виступають робочі процеси, що відбуваються в об’ємному гідроприводі гусеничного трубоукладача. Предмет дослідження становить система охолодження робочої рідини в гідроприводі цього трубоукладача. Мета роботи полягає у підвищенні надійності об’ємного гідроприводу вентилятора системи охолодження трубоукладача шляхом вивчення особливостей його робочих процесів і проведення аналізу методів регулювання температури робочої рідини. Методи дослідження включають вивчення та аналіз технічної літератури і документації з гідроприводів, узагальнення отриманих даних, проведення експериментів та подальший аналіз їх результатів. У результаті проведено розрахунок охолоджувача та виконано підбір і обчислення параметрів гідравлічних пристроїв, що входять до принципової схеми об’ємного гідроприводу робочого обладнання трубоукладача. Розраховано економічний ефект від експлуатації трубоукладача. Висвітлено питання охорони праці та заходи безпеки під час його експлуатації в умовах надзвичайних ситуацій.
Keywords: гусеничний трубоукладач; робоча рідина; об’ємний гідропривод; система охолодження; вентилятор; зворотній клапан