Підвищення експлуатаційних властивостей козлового крану вантажопідйомністю 12,5 т - Коваль, Станіслав Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У дипломній роботі розглядається процес проектування козлового крана вантажністю 12,5. Проаналізовано конструктивні особливості козлових кранів і умови їх експлуатації. В розрахунковій частині проведено модернізацію рами вантажного візка. Проведена модернізація дозволила отримати значну економію у металоємності козлового крана. В розділі з економіки проведені розрахунки капітальних і експлуатаційних витрат. Обчислено економічний ефект від економії матеріалів виробів, який склав 14000 грн. Розроблено заходи з охорони праці при роботі козлового крана в надзвичайних ситуаціях.
Keywords: Козловий; кран; барабан; канат