Дослідження моделювання ефекту пам’яті форми у неметалічних матеріалах - Бєлєньков, Сергій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконується визначення можливості одержання значної оборотної деформації в неметалічних матеріалах. Мета дослідження – визначення температурного інтервалу відновлення вихідної форми зразків ПММА після деформації стиском і ступінь повноти відновлення впливу. Метод дослідження – визначення характеристик міцності і пластичності у різних фізичних станах полімерного матеріалу, а також можливість отримання значної оборотної деформації. Для досягнення поставленої мети був проведений літературний огляд різноманітних джерел щодо можливості отримання відновлюваної деформації в різноманітних матеріалах; описано процес впливу температури на рівень фізико-механічних властивостей полімерів і ступінь відновлення деформації. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – можливість моделювання ефекту пам’яті форми на неметалічних матеріалах.
Keywords: аустенітні хромонікелева та хромонікельмолібденові сталі; вуглець; труби; термічна обробка; структура; границі зерен; зернограничне конструювання; міжкристалітна корозія; механічні властивості