Аналіз та шляхи зниження витрат на виробництво та реалізацію продукції - Піддубна, Вероніка Сергіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єктом дослідження є резерви зниження витрат на виробництво та реалізацію продукції. Метою дослідження є аналіз та виявлення шляхів зниження витрат на виробництво та реалізацію продукції. Предметом дослідження є теоретичні засади формування та обліку собівартості. У досліджені розкрито сутність собівартості, яка полягає у визначенні вартості виробництва, яка включає як прямі, так і непрямі витрати. Проаналізовано групування витрат за економічними елементами, що є важливим інструментом управління собівартістю та аналізу фінансових результатів підприємства. Цей підхід дозволяє структурувати витрати відповідно до їхнього економічного характеру та здійснювати аналіз ефективності розподілу ресурсів. Інформаційною основою є законодавчі та нормативні акти з досліджуваної теми, звітно-статистичні дані ПАТ «ЕВРОЦЕМЕНТ-УКРАЇНА». До основних шляхів зменшення витрат на виробництво належать оптимізація процесів, зменшення витрат на сировину, підвищення енергоефективності та вдосконалення управління запасами. Удосконалення управління запасами може забезпечити оптимальний рівень запасів і уникнення надмірного накопичення запасів. Енергоефективність сприяє зниженню витрат на енергію та покращенню екологічної стійкості підприємства. Крім того, підвищення продуктивності праці допомагає збільшити результативність та ефективність виробництва.
Keywords: собівартість; витрати; группування витрат; фінансовий стан; фінансові результати; зменшення собівартості