Дослідження композитних, термостійких плазмових покриттів на основі Al2O3 і ZrO2 - Кальницький, Юрій Петрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі об'єкт дослідження – покриття на основі Al2O3 І ZrO2. Мета роботи - дослідити термостійкі композиційні покриття на основі Al2O3 І ZrO2. Методи дослідження - випробування на термостійкість, жаростійкість та визначення міцності з'єднання покриттів з основним металом. Якість роботи доменних печей беспосередньо пов'язана зі стабільною роботою клапанів гарячого дуття, які працюють в умовах високотемпературних (1300ºС) потоків окислювального газу і знакозмінних теплових навантажень. У цій роботі розглянуто різні методи нанесення термостійких композитних покриттів. Розглянуто методики випробувань на термо-, жаростійкість та адгезійну міцність і проведенні данні випробувань з нанесенням різноманітних керамічних покриттів і різними матеріалами підшару. Обґрунтовано найбільш доцільніший варіант для використання покриття на основі Al2O3 І ZrO2 як оптимального термостійкого покриття.
Keywords: термостійкість; жаростійкість; керамічне покриття; адгезія; плазма; зчеплення