Розробка посту діагностики гальмівної системи легкових автомобілів в СТО м. Харків - Старосуд, Давид Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт дослідження – процес діагностування гальмівної системи. Мета роботи – удосконалення системи діагностування гальмівної системи автомобіля LANOS. Метод дослідження – аналіз статистичних даних діагностичних параметрів. Відомо, що гальмівна система автомобіля LANOS може мати наступні основні несправності: знос гальмівних накладок, барабанів і дисків, зрив гальмівних накладок, втрата герметичності гідравлічного приводу і попадання в нього повітря, відмови в роботі вакуумного підсилювача і регулятора гальмівних сил. Встановлено, що при використанні найсучасніших і високотехнологічних стендів для діагностики гальмівної системи можна без зайвих зусиль виявити всі несправності, що присутні в автомобілі та усунути їх, як наслідок зробивши автомобіль безпечнішим для експлуатації. Принцип дії стенду заснований на перетворенні тензо-резисторними датчиками реактивних моментів гальмівних сил, що виникають при гальмуванні коліс автомобіля, а також сили тяжіння автомобіля, діючої на роликові агрегати, в аналогові електричні сигнали. Під час гальмування в залежності від величини гальмівної сили на балансирно підвіщеному мотор-редукторі виникає реактивний момент. Основні висновки та результати дипломного проекту можуть бути використані під час діагностування гальм легкових автомобілів.
Keywords: ТЕХНІЧНА ЕКСПЛУАТАЦІЯ; ЛЕГКОВИЙ АВТОМОБІЛЬ; ГАЛЬМІВНА СИСТЕМА; ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ; ДІАГНОСТИКА; БЕЗПЕКА ПРАЦІ.