Значимість фондового ринку для сучасної економіки України - Котькалова-Литвин, І. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
В статті проведено дослідження актуальності фондового ринку для розвитку вітчизняного підприємництва. Виявлено, що в умовах сучасного дисбалансу економіки України, вітчизняним підпри- 74 ємствам практично неможливо залучити позикові кошти на міжнародних торговельних майданчиках. Комерційні банки посилили вимоги до кредитоспроможності позичальників-юридичних осів та значно підвисили відсотки за надання кредитних коштів, що унеможливлює отримання банківських кредитів. За таких умов залучення коштів на українському фондовому ринку дозволило би суб’єктам господарювання підтримувати фінансування операційної та інвестиційної діяльності на нормальному рівні. Предметом статті є виявлення проблем та перспектив розвитку фондового ринку України. Дослідження ставило за мету аналіз тенденції розвитку фондового ринку, визначення нагальні проблеми, їх вплив на розвиток ринку капіталу та обґрунтування напрямів активізації розвитку фондового ринку України. Теоретико методологичною основою дослідження є законодавчі та методичні принципи організації роботи вітчизняного ринку цінних паперів. Розглянуті стан, особливості та сучасні тенденції функціонування українського біржового ринку, визначено основні проблеми та фактори уповільнення його роботи. Виявлено, що фондовий ринок України характеризується низькою капіталізацією та ліквідністю, недостатнім захистом прав інвесторів, відсутністю прозорості, високою волатильністю в порівнянні з розвинутими фондовими ринками. Обґрунтовано необхідність потужного розвитку фондового ринку для забезпечення потреб українських підприємств у доступних та відносно недорогих залучених коштах. Результати дослідження можуть бути використані для розробки законодавчих та нормативних документів щодо регулювання ринку цінних паперів.
Keywords: фондовий ринок; цінні папери; залучені кошти; прозорість інформації; емітент; інвестор; 336.14