Особливості побудови цифрової 3D-моделі місцевості об’єктів транспортної інфраструктури за результатами вимірювань мобільним лазерним сканером - Дорожко, Євген Вікторович; Трегуб, Микола Володимирович; Янкін, Олександр Євгенович; Онищенко, Олександр Сергійович; Dorozhko, Yevhen; Trehub, Mykola; Yankin, Oleksandr; Onyshchenko, Oleksandr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У статті обґрунтовано доцільність використання мобільного лазерного сканера для збору та оброблення інформації щодо об’єктів транспортної інфраструктури. Це дає змогу швидко та якісно створювати цифрові моделі місцевості, необхідні для розроблення проєктів капітального ремонту, реконструкції, прийняття рішень щодо експлуатаційного утримання, адже вимірювання мобільним лазерним сканером може впроваджуватися на всіх етапах життєвого циклу споруди. Розглянуто технічні параметри мобільного лазерного сканера Trimble MX2 та його функціональні можливості. Наведено особливості побудови цифро вої 3D-моделі місцевості об’єктів транспортної інфраструктури.
Features of building a digital 3D model of the location of transportation infrastructure objects according to the results of measurements by a mobile laser scanner
Keywords: GNSS; панорамний знімок; програмний комплекс; мобільний лазерний сканер; технічні параметри; цифрова модель; panoramic image; software complex; mobile laser scanner; technical parameters; digital model; 528.486; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.102.0.56