Протидія тіньовій фінансово-економічній діяльності підприємства - Глущенко, Данило Костянтинович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єктом дослідження є тіньова виробнича діяльність підприємств. Метою кваліфікаційної роботи є розробка та обґрунтування ефективних методів і стратегій протидії тіньовій фінансово-економічній діяльності підприємств. Предметом дослідження є методи виявлення та оцінки тіньової економічної діяльності підприємств. У процесі дослідження були використані методи: узагальнення та групування; аналіз і синтез; системний і комплексний підходи; графічний метод та математико-економічні методи. У роботі досліджуються теоретичні основи тіньової фінансово-економічної діяльності підприємств, включаючи її зміст та типові моделі. Проведена оцінка рівня тіньової діяльності, визначені основні напрями та методи детінізації фінансово-економічної діяльності підприємств. Особливу увагу приділено впровадженню комплексних заходів для зменшення або усунення тіньових схем. На основі системного аналізу, узагальнення та групування запропоновано рекомендації для покращення прозорості та підвищення ефективності діяльності підприємств. Результати роботи можуть бути використані для вдосконалення державної політики у сфері боротьби з тіньовою економікою. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх використання для покращення управління підприємствами та підвищення їх фінансової прозорості. Запропоновані методи та підходи до протидії тіньовій фінансово-економічній діяльності можуть бути впроваджені у внутрішні контролюючі системи підприємств, що дозволить своєчасно виявляти та усувати випадки незаконної діяльності.
Keywords: тіньова економіка; методи оцінки; фінансові наслідки; підприємство; детінізація