Визначення оптимального кута прикладання тягового зусилля трелювального засобу "крокуючі сани" - Магура, Богдан Олексійович; Бакай, Борис Ярославович; Білоус, Олексій Володимирович; Каратник, Ігор Романович; Кий, Володимир Васильович; Mahura, Bohdan; Bakay, Borys; Bilous, Oleksiy; Karatnyk, Ihor; Kiy, Volodymyr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У статті подано результати експериментальних досліджень застосування розробленого в НЛТУ України малогабаритного трелювального засобу типу «крокуючі сани», що поєднує в собі як переваги рушія ковзного типу, так і рушія колісного типу [1]. Такий засіб призначений для використання в складних умовах лісоексплуатації, а саме на заболочених лісосіках. Рушій візка, за наявності перешкоди або в разі «вгрузання» його в болото, прокручується та здійснює крок. На запропонований засіб отримано патент на корисну модель № 109011 [2]. За результатами проведених експериментальних досліджень визначено оптимальний кут прикладання тягового зусилля для переміщення трелювального засобу «крокуючі сани» під час руху лісосікою за наявності перешкод, який лежить в діапазоні 15°…19°. Здобуті експериментальним способом результати підтвердили достовірність проведених теоретичних досліджень. Визначено вплив величини зусилля затягування регулювальної гайки адаптивної крокової муфти на величину тягового зусилля. Запропонований трелювальний засіб «крокуючі сани» довів ефективність роботи під час використання в умовах, наближених до реальних.
Determining the optimal angle of traction force application of a "walking sledge" skidding device
Keywords: трелювання; рушій; лісосіка; трелювальний засіб «крокуючі сани»; тягове зусилля; адаптивна муфта; skidding; mover; cutting area; skidding device "walking sledge"; traction force; adaptive clutch; 629.038; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.101.2.121