Розробка технології виробництва асфальтобетонних сумішей на бітумних в’яжучих з введенням до їх складу ПАР - Парфило, Руслан Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
На основі зроблених в дипломній роботі експериментальних досліджень на стадії приготування асфальтобетонних сумішей із ПАР були суттєво знижені температурні режими без погіршення якості змішування в’яжучого з кам’яним матеріалом. Це стало можливим через вплив поверхнево- активних речовин на крайовий кут змочування в’яжучим поверхні мінеральних наповнювачів асфальтобетонної суміші. Зменшення крайового кута змочування за наявності ПАР обумовлює краще обволікання в’яжучим мінеральних матеріалів суміші, що дозволяє знизити температури приготування суміші без зниження якості змішування. Результат зниження температур на 15 °С або 20 °С сприяє економії енергетичного ресурсу в процесі випуску асфальтобетонних сумішей. Це стосується як температури нагріву кам’яних матеріалів в сушильному барабані, так і температури змішування компонентів в асфальтозмішувачі.
Keywords: бітум; поверхнево-активні речовини; адгезія; технологічні температури; асфальтобетонна суміш; асфальтобетон