Транспортний засіб категорії М2 . Розробка зчеплення та аналіз перспектив використання електричного міського транспорту - Золотарьов, Ярослав Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єкт дослідження – транспортний засіб категорії М2. Мета роботи – розробка зчеплення транспортного засобу категорії М2 та аналіз перспектив використання електричного міського транспорту. У процесі виконання кваліфікаційної роботи бакалавра було проведено всебічний аналіз автомобілів-аналогів, що дало змогу визначити ключові технічні параметри проєктованого транспортного засобу категорії М2. На основі отриманих даних були побудовані графіки, які відображають основні тягово-швидкісні характеристики автомобіля. В рамках конструкторської частини проєкту було визначено необхідні технічні параметри та розроблено складальне креслення зчеплення. Окрему увагу було приділено технологічному забезпеченню виготовлення муфти веденого диска зчеплення. Також виконано аналіз перспектив використання електричного міського транспорту. У розділі, присвяченому охороні праці, було розглянуто основні вимоги до охорони праці на автотранспортному підприємстві. Окрім цього, проведено економічне обґрунтування — здійснено розрахунок вартості розробки зчеплення. Отримані результати кваліфікаційної роботи бакалавра можуть бути використані в подальшому при проєктуванні трансмісій транспортних засобів категорії М2, а також при модернізації вже існуючих конструкцій, з метою підвищення їхньої ефективності та надійності.
Keywords: транспортний засіб; тяговий аналіз; трансмісія; зчеплення; електробус