Моделі проектування інтелектуальної системи управління вантажно-розвантажувальними операціями - Титаренко, Олексій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Нові технології в проектуванні вантажно-розвантажувальних операцій охоплюють використання засобів моделювання, візуалізації, штучного інтелекту (ШІ) та паралельного проектування для підвищення ефективності, точності та оптимізації всього логістичного процесу. Проектування інтелектуальної системи управління вантажно-розвантажувальними операціями дозволить інтегрувати різні етапи, від початкового планування, підбору компонентів інфраструктури до візуалізації процесу у цифровій формі. Об’єкт - компоненти інфраструктури інтелектуальної системи управління вантажно-розвантажувальними операціями. Предмет - моделі проектування інтелектуальної системи управління вантажно-розвантажувальними операціями. Мета роботи - підвищення ефективності функціонування складського логістичного процесу за рахунок раціонального проектування компонентів інтелектуальної системи управління. Наукова новизна полягає в поширенні методу багатокритеріальної оцінки та оптимізації для вирішення задачі проектування інтелектуальної системи управління вантажно-розвантажувальними операціями, а також в розробці нових математичних моделей вибору елементної бази системи управління даного типу. Задача вирішується методами системного підходу, статистичного аналізу, синтезу, оцінки та оптимізації даного типу об’єктів. Проаналізовано вимоги сучасного складського процесу та розроблено інформаційну технологію та математичні моделі багатокритеріального вибору технічного обладнання. Проведено обґрунтування результатів та моделювання робочого вантажно-розвантажувального процесу на новій елементній базі у середовищі Proteus.
Keywords: вантаж; інтелектуальна система; компоненти; контролер; метод; модель; оптимізація; склад; проектування