Параметри ударної хвилі в транспортних потоках при різних рівнях завантаження дороги рухом - Верещака, Катерина Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета роботи – визначення швидкості розповсюдження ударних хвиль в транспортних потоках на ВДМ. Об’єкт дослідження – рух транспортного потоку на перегоні вулично-дорожньої мережі великих міст. Предмет дослідження – макроскопічні параметри транспортного потоку при його переході в заторовий стан. Робоча гіпотеза – швидкість розповсюдження ударних хвиль в транспортних потоках може бути оцінена швидкістю переміщення її фронту і залежить від інтенсивності транспортного потоку. Методи дослідження: математичне моделювання, імітаційне моделювання. Вирішення проблеми транспортних заторів особливо актуальна для усіх сучасних міст, що розвиваються оскільки затори знижують ефективність дорожнього руху, провокує погіршення екологічної обстановки в містах, спричиняє порушення транспортної доступності об’єктів міської інфраструктури. В роботі проведено аналіз стану питання та визначено основні напрямки моделювання транспортних потоків, і оцінки пропускної здатності елементів вулично-дорожньої мережі. На підставі математичного моделювання визначено характер зміни щільності транспортного потоку по довжині перегону вулично-дорожньої мережі. Із застосуванням інструментарію імітаційного моделювання визначено швидкість розповсюдження ударних хвиль. Отримані результати дозволили сформулювати перспективні раціональні заходи з попередження транспортних заторів.
Keywords: дорожній рух; транспортний потік; транспортний затор; інтенсивність транспортного потоку; швидкість транспортного потоку