Підвищення продуктивності автогрейдера ДЗк - 251 вдосконаленням механізму повороту - Риндін, Віталій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Дипломна робота присвячена вирішенню актуальної проблеми під-вищення ефективності роботи будівельних машин шляхом удосконалення робочого обладнання. До обладнання, яке удосконалюється, відноситься механізм повороту відвала автогрейдера з гідродвигуном, який один замінює всю низку механізмів: гідромотор – черв’ячний редуктор – шестернева передача з внутрішнім зчеплення до поворотного відвалу. Гідродвигун має систему запобіжних клапанів і систему запобігання гідродинамічних перевантажень. Виконані розробки дозволили скоротити вартість, вагу, енерговитрати на роботу автогрейдера та підвищити надійність механізму повороту грейдерного відвалу за рахунок суттєвого скорочення кількості елементів, з яких він складається. Такий результат в проекті досягається на основі використання поворотних гідродвигунів пластинчатого типу і типу поршень – гайка. Виконано розрахунок і проектування основних вузлів механізму повороту. Розглянуті питання охорони праці, визначення економічної ефективності.
Keywords: надійність; гідропривод; автогрейдер; механізм повороту грейдерного відвалу