Особливостi конкуренцiї на ринку автотранспортних послуг - Шинкаренко, В. Г.; Мамедов, М. А.; Shynkarenko, V.; Mamedov, M. A.; Шинкаренко, В. Г.; Мамедов, М. А. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Показана роль автомобільного транспорту в складі транспортної системи країни і його завдання у вирішенні соціально-економічних проблем, що стоять перед Україною. Відзначено, що багато проблем розвитку ринкових відносин, виникнення й розвитку конкурентоспроможності вирішені вченими на рівні держави, галузі, підприємства. Разом із цим деякі аспекти проблеми, що розглядається, вимагають подальшого вивчення, особливо на рівні окремих видів ринку. Певні умови функціонування ринку. Запропоновані визначення поняття ринок з різних позицій: продавців і споживачів, споживачів, економічної теорії. Наведено короткі характеристики різних видів ринку, виділених за ознаками: територіальною, кількістю суб’єктів, інтересу споживачів до послуги, типів споживачів, об’єктами ринку. Установлено загальні риси ринку автотранспортних послуг з іншими галузевими ринками, виділено його особливості. Визначено складові ринку автотранспортних послуг: об’єкти, суб’єкти, предмет конкуренції, критерії конкурентоспроможності. Як основні об’єкти виділення вантажних перевезень виокремлено сегменти за такими ознаками: галузі, для яких виконується перевезення; періодичність надання; територіальні границі; форми організації, вид вантажу та масштабу перевезень. У складі пасажирських перевезень сегменти виділяються за такими ознаками: тип рухомого складу (автобусні, легкові-особисті, службові, таксі, прокатні); територіальні границі; призначення (екскурсійні, туристичні, службові, шкільні, вахтові, спеціальні); форми організації; масштаб перевезень (одиночні, масові). Визначено типи суб’єктів ринку (продавців, покупців, посередників) за сферою діяльності, надано їх характеристики. Розкрито їх види, мотиви поведінки.
Features of the competition in the market of motor transport services
Особенности конкуренции на рынке автотранспортных услуг
Keywords: ринок; конкурентоспроможність; механізм; об’єкти; суб’єкти; мотиви; продавці; покупці; market; competitiveness; mechanism; objects; subjects; motives; sellers; buyers; рынок; конкурентоспособность; механизм; объекты; субъекты; мотивы; продавцы; покупатели; 330.114: 656.078.8; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2021.37.0.133