Багаторівневе оцінювання впливу резерву пропускної спроможності зупинного пункту на сервісно-ресурсну ефективність міського пасажирського транспорту - Вдовиченко, В. О.; Підлубний, С. Ю.; Літинський, М. В.; Vdovychenko, Volodymyr; Pidlubnyi, Serhii; Litynsky, Maksim (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Запропоновано розглядати ефективність міського громадського пасажирського транспорту з позицій оцінки впливу резерву пропускної спроможності зупинного пункту на сервісно-ресурсні параметри роботи маршруту та кількості конфліктних ситуацій, що виникають у зупинному пункті під час взаємодії маршрутного потоку. На основі експериментальних досліджень встановлено характеристичну залежність впливу резерву пропускної спроможності зупинного пункту на ефективність роботи маршруту й визначено, що існує поріг переходу до умов конфліктної взаємодії. Аналіз кластерного розподілу кількості конфліктних ситуацій дав змогу визначити межу переходу, що залежить від рівня резерву пропускної спроможності зупинного пункту. З’ясовано, що в умовах нерівномірності інтервалу прибуття автобусів мінімальний рівень резерву пропускної спроможності зупинного пункту має становити від 0,4 до 0,6.
Multilevel assessment of the impact of stopping point capacity reserve on the service-resource efficiency of urban passenger transport
Keywords: міський громадський пасажирський транс- порт; зупинний пункт; пропускна спроможність зупинного пункту; транспортно-пересадочний вузол; transport interchange hub; urban public passenger transport; stopping point; stopping point capacity.; 656.072; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.108.0.294