Дослідження зсувів ґрунтових масивів при будівництві підземних та заглиблених споруд - Гайдар, Кирило Русланович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Встановлено закономірності деформування основ будинків поблизу глибоких котлованів на основі вивчення деформацій ґрунтового масиву і огорожі котлованів. Досліджено величини деформацій основ будинків поблизу глибоких котлованів. Встановлено ступеню впливу факторів, що визначають деформації будівель в зоні глибоких котлованів: відносної віддаленості будівель від котловану з урахуванням глибини закладення їх фундаментів, типу огороджувальних і розпірних конструкцій котловану, категорії стану конструкцій існуючих будівель, інженерно-геологічних умов майданчика будівництва. Порівняно обчислені по запропонованим методам деформацій з розрахунковими величинами, отриманими за методом кінцевих елементів і спостереженнями в натурі.
Keywords: виробка; грунт; деформація; котлован; моніторинг; осідання; тунель; фундамент