Управління грошовими потоками підприємства - Покацький, Леонід Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єктом дослідження є процес управління грошовими коштами промислового підприємства. Метою дослідження є розроблення методичного підходу щодо оцінки та прогнозування грошових потоків підприємства та впровадження практичних рекомендацій по їхній оптимізації на прикладі досліджуваного підприємства ПрАТ «ФЕД». Предметом дослідження є теоретико-методичні та практичні засади процесу управління грошовими коштами підприємства на основі розробки методичного підходу щодо ефективної їх оцінки та прогнозування на крупному промисловому підприємстві України ПрАТ «ФЕД». У процесі дослідження були використані методи: порівняльний економічний аналіз, методи статистичної обробки даних; фундаментальний аналіз фінансового середовища бізнесу; експертного спостереження; порівняння та групування; статистичні методи; методи та моделі прогнозування; маркетинговий метод. У роботі уточнено економічну сутність поняття «грошовий потік» підприємства;– систематизовані основні підходи до класифікації грошових потоків підприємства; узагальнені засоби організації управлінням грошовими потоками підприємства; оцінено фінансовий стан та проблеми руху грошових потоків ПрАТ «ФЕД»; удосконалено методичний підхід до управління грошовими потоками підприємства. Обґрунтовані в кваліфікаційної роботі пропозиції щодо вдосконалення процесу управління грошовими потоками ПрАТ «ФЕД»» є ефективними для промислових підприємств України й можуть бути практично застосовані в їх діяльності.
Keywords: грошові потоки; матричний підхід; ліквідність; методи аналізу; платоспроможність; показники фінансової стійкості; рентабельність; оптимізація; бюджетування