Дослідження і аналіз ринку потенційних транспортних послуг для збільшення синергетичного ефекту при їх реалізації при обслуговуванні ТОВ «Агріс» - Медведева, Кристина Андріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження – процес транспортного обслуговування ТОВ «Агріс». Предмет дослідження – вплив характеристик виробничих ресурсів на ефективність процесу транспортного обслуговування ТОВ «Агріс» при реалізації потенційних транспортних послуг. Мета роботи – удосконалення процесу транспортного обслуговування ТОВ «Агріс» за рахунок визначення ефективного варіанту процесу обслуговування для збільшення синергетичного ефекту у виробничо-транспортному ланцюзі при реалізації потенційних транспортних послуг. Метод дослідження – математичне моделювання. В роботі розроблено технологічні основи питання дослідження і аналізу ринку потенційних транспортних послуг для збільшення синергетичного ефекту при їх реалізації при обслуговуванні ТОВ «АГРІС». По результатам моделювання процесу транспортного обслуговування встановлено області ефективного використання альтернативних варіантів збору врожаю цукрових буряків. Величина синергетичного ефекту, визначена за рахунок економії сумарних питомих витрат на виконання технологічних операцій в кожній ланці виробничо-транспортного ланцюга та прискорення терміну збору врожаю при забезпеченні безперебійності процесу постачання продукції на цукровий завод за ефективним варіантом транспортного обслуговування (поточно-перевалочний спосіб) складає 1088587 грн при зборі врожаю з п’яти полів, в середньому, за 20 днів. Результати дослідження можуть бути використані в роботі транспортних та логістичних підприємств при аналізі ринку потенційних транспортних послугдля збільшення синергетичного ефекту при їх реалізації при обслуговуванні сільськогосподарських підприємств.
Keywords: сільськогосподарські вантажі; виробничо-транспортний ланцюг; методи збору врожаю; транспортне обслуговування; питомі витрати; синергетичний ефект