Транспортний засіб категорії М3S. Удосконалення механізму керування зчепленням та аналіз автоматизованої системи керування елементами трансмісії - Скворцов, Микола Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт роботи – зчеплення транспортного засобу категорії М3S. Мета роботи – розробка зчеплення транспортного засобу категорії М3S, аналіз автоматизованої системи керування елементами трансмісії. Метод дослідження – аналітичний з використанням класичних теорій та наукових підходів. У ході виконання кваліфікаційної роботи бакалавра було проведене ознайомлення з загальними даними існуючих АТЗ, аналогічних по проектованому класу і на їх основі встановив параметри проектованого автомобіля. Визначивши і обґрунтувавши основні параметри автомобіля, виконано тяговий розрахунок, в результаті якого отримано необхідні дані для проектування зчеплення: характеристику двигуна, величину максимальних навантажень і моментів, розрахункові режими навантаження, частоту обертання валів і т. ін. Складено кінематичну схему автомобіля і охарактеризував її елементи. Застосовуючи емпіричні залежності, наближені та проектні розрахункові методи, державні та галузеві стандарти вибрано і розраховано основні параметри зчеплення. Визначені в ході розрахунків параметри двигуна і трансмісії приблизно збігаються з параметрами автомобілів-аналогів, що свідчить про правильно виконаних розрахунках.
Keywords: дводискове зчеплення; корзина зчеплення; витоскний важіль; корпус зчеплення; фрикційна накладка; автоматизована система керування; механізм керування зчепленням