Дослідження ефективності управління дорожнім рухом - Мандич, Олексій Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи - підвищення ефективності управління дорожнім рухом за рахунок розробки моделей прийняття рішень. Об'єкт дослідження - процес прийняття рішень у системі управління дорожнім рухом. Предмет дослідження: моделі прийняття рішення для критичних ситуацій. Метод дослідження – натурні спостереження, теорія прийняття рішень, теорія корисності. Для реалізації ОПР в процесі управління дорожнім рухом розроблені моделі прийняття рішень для критичних ситуацій, використання яких дозволить зменшити долю участі ОПР в процесі управління ДР. Для перевірки коректності вибору керуючого впливу на ефективність ДР за розробленою моделлю прийняття рішень у ситуації «виникнення ДТП» на ділянці магістралі ВДМ Шевченківського району м. Харків проведено імітаційне моделювання руху ТП з використанням програмного забезпечення PTV VISSIM. Результати моделювання підтверджують ефективність обрання в якості керуючого впливу в ситуації «виникнення ДТП» – обмеження доступу до ділянки магістралі, оскільки відбувається зменшення затримок ТЗ на 3487 с та часу простою ТЗ на 2662 с. Отримана ефективність розроблених моделей прийняття рішень підтверджує можливість їх використання при розробці СППР в АСУДР нового покоління. Для оцінки ефективності запропонованого методу динамічного управління дорожнім рухом на підході до залізничного переїзду було застосовано програмне забезпечення PTV VISSIM. Отримані імітаційні моделі функціонування переїзду в м. Дергачі Харківської області надали змогу визначити показники ефективності, а саме: за період імітації часові затримки зменшились на 260 с; час простою АТЗ – на 137 с; витрати палива на 3,36 л.; емісія СО на 62 г; емісія NOx – на 12 г; емісія летючих органічних сполук – на 14,4 г. Інформація про впровадження: результати роботи можуть бути впроваджено Департаментом інфраструктури Харківської міської ради. Рекомендації щодо використання результатів роботи: результати дослідження можуть бути використані при удосконаленні роботи існуючих та проектуванні нових систем управління дорожнім рухом. Сфера застосування: вулично-дорожня мережа міст.
Keywords: організація дорожнього руху; ефективність дорожнього руху; моделювання дорожнього руху; транспортний потік; PTV Vissim