Моделі вибору компонентів інтелектуального модуля БДМ - Щур, Роман (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Розглядається задача проектування інтелектуального модуля системи управління будівельно-дорожньою машиною (БДМ). Сучасне машинобудування характеризується спрощенням і полегшення керування завдяки впровадженню нової елементної бази, інтелектуальних модулів. Інтелектуальний модуль системи управління вирішує задачі контролю параметрів робочих органів БДМ. Метою роботи є підвищення ефективності функціонування БДМ за рахунок вибору компонентів інтелектуального модуля системи управління. Об’єкт дослідження – інтелектуальний модуль системи управління БДМ. Предмет дослідження - моделі вибору компонентів інтелектуального модуля системи управління БДМ. Методи дослідження базуються на аналітичному аналізі, синтезі систем управління складними об’єктами, на методах прийняття рішення у багатокритеріальній ситуації, методах моделювання роботи систем управління БДМ. Виявлено основні вимоги щодо компонентів інтелектуального модуля системи управління БДМ. Розроблено математичні моделі вибору та обрано компоненти засобів контролю параметрів робочого органу БДМ. Проведено техніко-економічне обґрунтування задач дослідження. Промодельовано робочий процес БДМ у середовищі Proteus.
Keywords: вибір; датчик; ефективність; інтелектуальна система; контролер; машина; модель; модуль; оптимізація; проектування