Модель системи керування безколекторним двигуном постійного струму - Ізюмцев, Валерій Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт роботи – процес керування безколекторним двигуном постійного струму. Предмет роботи – модель системи керування безколекторним двигуном постійного струму. Мета роботи – підвищення строку служби приводу мехатронної системи за рахунок використання БДПС з системою керування швидкістю. Проведено аналіз приводів мехатронних систем. Показано, що одним з найбільш ефективним є використання електроприводу. Не дивлячись на популярність традиційних двигунів постійного струму, вони мають недолік, пов’язаний з наявністю щіток. Зроблено висновок щодо доцільності використання в якості приводів мехатронних систем безколекторних двигунів постійного струму. Проте такими двигунами складніше керувати. Тому в роботі розглянуто модель системи керування безколекторним двигуном постійного струму. Побудована модель безколекторного двигуна постійного струму у MATLAB Simscape, що дозволила дослідити процеси, що відбуваються під час роботи двигуна. Для забезпечення належної роботи двигуна побудована його модель, що реалізує логіку комутації фаз. З метою забезпечення обертання двигуна з заданою швидкістю синтезовано дискретний ПІ-регулятор, що дозволяє керувати швидкістю з високою точністю. Використання двигуна із запропонованою системою керування підвищить строк служби приводу мехатронної системи.
Keywords: мехатронна система; привод; безколекторний двигун; система керування; модель; simscape