Адаптація персоналу: досвід зарубіжних та вітчизняних підприємств - Мирошниченко, Ю. В.; Лобенко, А. В.; Miroshnichenko, Yuriy; Lobenko, Anna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Успішне функціонування підприємства є результатом ефективного менеджменту. Більшість теоретиків та практиків схильні до думки, що необхідною умовою такого стану є правильне використання ресурсів підприємства, а в особливості трудових. Адже саме раціональне управління «людським капіталом» є запорукою досягнення поставлених цілей компанією. Виходячи з цього, все більшої актуальності набуває процес адаптації персоналу, організація якого є необхідною умовою, як на етапі входження «новачка» в колектив та компанію в цілому, так, і під впливом зовнішніх і внутрішніх змін, які можливі за період життєвого циклу підприємства. З урахуванням цього, в даній статті розкрита сутність адаптації, порівняно думки авторів, визначено «ключовий» термін, який відображає ідею процесу адаптації. Адже, розуміння теоретичної глибини поняття є передумовою його ефективного практичного застосування. В даній публікації предмет роботи - процес адаптації персоналу. Мета полягала в теоретичному обґрунтуванні сутності поняття, визначенні необхідності застосування адаптації на підприємстві, ознайомленні з структурою програми адаптації та проведенні порівняльної характеристики зарубіжної та вітчизняної систем. В роботі використано такі методи як порівняння, аналіз та синтез. Результат полягає у визначенні відмінностей зарубіжної та вітчизняної систем організації процесу адаптації. Сферою застосування яких може бути сучасна вітчизняна практика менеджменту персоналу. Таким чином, адаптація персоналу є фундаментальною основою організації подальшої роботи з працівниками. Саме від ефективності цього процесу залежать результати як індивідуума, так і компанії в цілому.
Personnel adaptation in foreign and home business practice
Keywords: персонал; організація; адаптація; адаптація персоналу; процес; система; програма адаптації; personnel; organization; adaptation; personnel adaptation; process; adaptation program; 331.108.37