Планування економічного розвитку підприємства - Сєркова, Г. М.; Sierkova, Hanna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Актуальною проблемою сучасності є забезпечення стабільного економічного розвитку підприємства, що зумовлює зростання ролі планування як основи прийняття управлінських рішень. Як показує аналіз, підприємства, які стали менше уваги приділяти прогнозуванню і плануванню своєї діяльності,в своїй значній більшості опинилися у важкому фінансовому положенні або стали банкрутами. Метою статті є дослідження планування економічного розвитку підприємства як основи прийняття управлінських рішень. Методологічною основою дослідження є загальнонаукові і спеціальні методи: історизму, аналізу, синтезу, дедукції та індукції, наукової класифікації та групування, експертних оцінок, тех- 77 ніко-економічного аналізу тощо. В статті визначено, що планування є центральною ланкою господарського механізму управління та регулювання виробництва. Встановлено головними завданнями при розробці річного плану є мобілізація внутрішніх резервів підприємства на збільшення виробництва і реалізації продукції, підвищення її якості та конкурентоспроможності, зростання продуктивності праці, зниження собівартості продукції і якнайповніше використання ресурсного потенціалу, збільшення прибутку (валового доходу), підвищення рівня рентабельності виробництва, зростання добробуту працівників підприємства. Наведено перелік основних розділів плану економічного розвитку за іншими джерелами та підкреслено відсутність єдиної думки щодо розділів і показників плану. Наголошено, що система показників планів розділена за економічним змістом на натуральні і вартісні; за економічним призначенням на кількісні та якісні; за способом характеристики предмета на абсолютні і відносні. Виділено методи планування (балансовий, розрахунково-аналітичний, економіко-математичний, графоаналітичний і програмноцільовий) та розкрито їх сутність.
Еnterprise economic development planning
Keywords: економічний розвиток; підприємство; планування; розділи плану розвитку; методи планування; economic development; enterprise; planning; sections of the plan; planning methods; 658:338.2