Удосконалення технологічного процесу доставки товарів народного споживання в напрямку Східна – Західна Україна автомобілями ТОВ «ОЛЛ ТРАК ПАРТС» - Свідницька, Іванна Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Сформовані маршрути з частковим зворотнім завантаженням мають високий рівень коефіцієнта використання пробігу (від 0,789 до 0,914), коефіцієнта використання місткості (приймає значення 1). На основі встановлення продуктивності роботи автомобіля визначено, що протягом місяця на маршрутах може бути виконано від 6 до 8 оборотних рейсів, що у повній мірі задовольняє наявний попит. За оцінкою собівартості перевезень визначено, що раціональним є автомобіль DAF XF 105. Собівартість перевезення однієї тони вантажу для обраного автомобіля змінюється 1860 грн/т до 2304 грн/т в залежності від маршруту доставки. Для зниження витрат часу на доставку запропоновано переглянути параметри виконання навантажувальних робіт з використанням вилкового електронавантажувача. За розрахунками встановлено, що тривалість циклу навантаження може складає 1,5 хв., що майже в 2 рази менше ніж при існуючому варіанті. Це дозволило скоротити час оборотного рейсу на 3,9-5 %. Рекомендації по впровадженню: результати дослідження можуть бути використані при організації технологічного процесу доставки вантажів ТОВ «ОЛЛ ТРАК ПАРТС» у міжміському сполученні. Область застосування: автомобільний транспорт.
Keywords: вантажні перевезення; маршрут; навантажувально-розвантажувальний механізм; доставка; вантаж